Categorie archief: Geen categorie

Geslaagd voor Bindweefselmassage!

Vandaag, 16 april 2015, ben ik geslaagd voor het bindweefselmassage examen. Na een theoretisch examen over de bindweefselzones, het zenuwstelsel en pijn werd aan de hand van een zware casus een praktijk examen afgenomen. Hier werd een gehele behandeling getoetst, inclusief de anamnese, toepassing van de massagetechnieken en de afronding van de behandeling.

Ik heb mij hierdoor weer kunnen verdiepen in extra massagetechnieken. Het is goed toepasbaar en ik kan dit goed integreren in de massages die ik geef ter bestrijding van pijn.

Bindweefselmassage cursus

Om verdere mogelijkheden om pijn te bestrijden uit te breiden ben ik gestart met de cursus bindweefselmassage. Bindweefselmassage is een diepe massagetechniek die uitgaat van de relatie tussen huidzones, inwendige organen en lichaamsdelen. Deze massage techniek beïnvloedt het zenuwstelsel, waardoor pijnpunten ontstoord worden en daarmee invloed uitgeoefend wordt op de organen, inwendige lichaamsdelen en lichaamsfuncties. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd, de huid soepeler gemaakt en ook het spierstelsel en de organen kunnen beter gaan functioneren.

bindweefsel-1

Welke klachten kan je zoal behandelen met bindweefselmassage?

 • Hoofdpijnklachten
 • Rugpijnklachten
 • Slaapproblemen
 • Menstruatieklachten
 • Darmklachten
 • Spijsverteringsklachten

Hiermee verwacht ik binnenkort deze technieken aan de massages te kunnen toevoegen!

Hotstone massage workshop

Begin december heb ik enkele workshops  gevolgd voor het geven van Hotstone massages. Hotstone massages is een wellness/ontspannings massage, maar kan ook goed in combinatie worden gedaan in combinatie met triggerpoint massages. Er bestaan zelfs speciale gevormde stenen voor triggerpoint therapie, en de warmte van de stenen kan goed worden gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren.

Hotstone massage rug

Wat wordt gebruikt bij hotstone massage?
De stenen komen uit een warm waterbad en hebben een temperatuur van ca. 45-50 graden. Voor een hotstone massage worden basaltstenen gebruikt. Basalt is zwart, zeer compact, hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente. Hierdoor kunnen zij de warmte goed vasthouden. De stenen zijn glad, rond en plat door de werking van eb en vloed.
Hoe gaat een hotstone massage? 
Eerst worden een enkele stenen op een deel van het lichaam neergelegd (meestal beginnend bij de rug). De stenen geven een aangename warmte af, dit resulteert in ontspanning en opwarming van de spieren. Het warmte-effect kan ook toegepast worden door bijvoorbeeld stenen op koude plekken te leggen (handen/voeten) of op plekken die aandacht nodig hebben. Vervolgens wordt een onbedekt deel van het lichaam gemasseerd. Masseren gebeurt met lange rustige strijkingen met de warme stenen. Ter afwisseling kan het ook zonder stenen – afhankelijk van het doel. Daarna worden de lichaamsdelen gemasseerd waar in eerste instantie de stenen lagen.

Wat is het effect van een hotstone massage?
Het verlicht spanningen en geeft je energie. Een hotstone massage draagt bij aan het zelfherstel van het lichaam, stimuleert de organen, verbetert de doorbloeding, voert afvalstoffen af en brengt het lichaam meer in balans. En nu de dagen kouder worden is het extra lekker!

Triggerpoint Therapie O.E.

Na in september de basis te hebben gelegd voor triggerpoint behandeling in de nek en schouder heb ik in november de opleiding voor Triggerpoint Practitioner verder vervolgd. Deze keer richtte de opleiding zich op de onderste extremiteit, dus heupgebied, billen, benen en voeten.

Triggerpoint Onderste Extremiteit

Het werd (pijnlijk) duidelijk dat hier genoeg spieren zijn waar niet alleen bij mij, maar zich bij heel veel mensen triggerpoints hebben ontwikkeld. Deze hebben we met verschillende technieken behandeld. Isometrische spierinspanning (ofwel spieren ingezet zonder de lichaamsdelen te bewegen), Excentrische contractie van de spieren en spieren gerekt om zo de bewegelijkheid te vergroten van de lichaamsdelen. Ook zijn Moxa sticks gebruikt om met behulp van warmtegeleiding de bloedsomloop te vergroten. Uiteraard gemasseerd (lokaal, intermusculair, etc.). En als laatste dry-needling toegepast.

Met deze kennis kunnen nu ook door mij triggerpoints in de onderste extremiteit worden behandeld!

Dry Needling uitgelegd

Door deelname aan de opleiding triggerpoint Practitioner ben ik steeds meer geinteresseerd geraakt in Dry Needling als techniek om triggerpoints te behandelen. Hieronder wil ik toelichten wat deze techniek doet en waarom het zo goed helpt tegen triggerpoints.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. De lengte en dikte is hierbij afhankelijk van de spierdikte en omvang die wordt behandeld. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in een spier, die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.”Dry” duidt aan dat er niets in het lichaam geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in de triggerpoint.
Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan.

Hoe werkt het?

Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt de verkramping in de spier en  het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.  Daarom is deze techniek uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints.

Doet het pijn?

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks merkbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat de patiënt wat gaat transpireren en dat hij zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Meer achtergrond informatie over myofasciale pijn: Artikel DVHN 17-10-2014

Masseur bij SpaSereen

Naast mijn eigen praktijk ben ik binnenkort ook te vinden bij SpaSereen. Dit is een bekende sauna, gelegen aan de Maarsseveense plassen. Hier kan je ook terecht voor alleen een massage.

Donderdag 16 oktober ben ik geintroduceerd en toegevoegd aan het team van masseurs. Vanaf 1 november kan je door mij worden gemasseerd op donderdag avond van 19:00 tot 22:00 en zaterdag van 14:00 tot 17:00!

Inmiddels ben ik daar niet meer werkzaam. Je kan nog wel bij mij thuis op de praktijk afspreken.

Hoofdpijngerelateerde aandoeningen

Hoofdpijn, Oogpijn, Migraine

Myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste spieren zijn de verborgen en onvermoede oorzaak van veel soorten hoofdpijn. Dit is misschien in tegenspraak met wat je altijd over de oorzaak van hoofdpijn te horen hebt gekregen. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van:

 • spanningshoofdpijn
 • hoofdpijn vanuit de nek
 • cluster hoofdpijn
 • migraine

Het is een 19e eeuwse gedachte dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door samentrekken van de spieren of bloedvaten in de hoofdhuid. Hoofdpijn heeft zelden zijn oorsprong in het hoofd zelf. Meestal heeft het geen medische oorzaak, tenzij de hoofdpijn het gevolg is van een ziekte of een letsel. Vrijwel alle hoofdpijn is pijn die wordt afgeleid vanuit triggerpoints in spieren van kaak, nek, en bovenrug. Zie de afbeelding hieronder waar de trapezius  met de triggerpoints staan afgebeeld. De triggerpoints (aangeduid met X) en de afgeleide pijn (de rode gebieden) hoeven dus niet naast elkaar te liggen.

Trapezius

Bij het zoeken naar de oorzaak van hoofdpijn zou men altijd eerst moeten controleren op triggerpoints, omdat deze zo gemakkelijk te vinden en te behandelen zijn. Als triggerpoints de oorzaak zijn van je hoofdpijn, geeft zelfmassage een mate van verlichting die je zelfs met de sterkste medicatie niet kunt krijgen. Bovendien houdt deze langer aan.

Nog wat wetenswaardigheden
De fysieke afstand tussen oorzaak en effect is de reden dat hoofdpijn altijd zo moeilijk te bestrijden was. Conventionele bestrijding van hoofdpijn faalt vaak, omdat deze zich op de pijn zelf richt, niet op de oorzaak.
Deze oorzaak kan op enige afstand van de pijnlijke plek liggen, zoals op de afbeelding  is te zien. Hoofdpijn is een klassiek voorbeeld van afgeleide pijn.

Erger dan routinematig de pijnlijke plek masseren, is de pharmaceutische mishandeling van het hele lichaam (van wat vaak een plaatselijk probleem is). Pijnstillers creëren de illusie dat er iets goeds gebeurt, terwijl zij het probleem in werkelijkheid verdoezelen. Pijn is een waarschuwing: het is een beschermende respons op letsel of overbelasting van spieren. Als pijn wordt gezien in zijn rol van boodschapper in plaats van aandoening, kan de behandeling zich richten op de oorzaak van de pijn en zullen de resultaten sterk verbeteren.

Oorzaken
Veel veronderstelde ‘veroorzakers’ van hoofdpijn creëren hun effect feitelijk doordat ze latente triggerpoints activeren. Een flinke hoestbui kan dat doen, maar ook een virusinfectie, een kater, een te grote inspanning, de reactie op een pijnstiller, en zelfs overmatig gebruik van suiker.
Triggerpoints zijn tevens de veroorzakende factor bij hoofdpijn die onstaat door

 • allergische reacties
 • afkicken van drugs
 • fysiek letsel
 • emotionele spanningen

Bron: triggerpointhandboek.nl