Dry Needling uitgelegd

Door deelname aan de opleiding triggerpoint Practitioner ben ik steeds meer geinteresseerd geraakt in Dry Needling als techniek om triggerpoints te behandelen. Hieronder wil ik toelichten wat deze techniek doet en waarom het zo goed helpt tegen triggerpoints.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. De lengte en dikte is hierbij afhankelijk van de spierdikte en omvang die wordt behandeld. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in een spier, die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.”Dry” duidt aan dat er niets in het lichaam geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in de triggerpoint.
Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan.

Hoe werkt het?

Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt de verkramping in de spier en  het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.  Daarom is deze techniek uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints.

Doet het pijn?

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks merkbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat de patiënt wat gaat transpireren en dat hij zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Meer achtergrond informatie over myofasciale pijn: Artikel DVHN 17-10-2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *