Rugmassage-effleurage

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is een uitgebreide massage van het lichaam, deze massage activeert de bloedcirculatie waardoor o.a. verwijding van bloedvaten plaats vindt, spieren en het zenuwstelsel geprikkeld worden. Bij ontspanningsmassage wordt gebruik gemaakt van massageolie. Je huid en de spieren worden door middel van knedingen, strijkingen en fricties ontspannen. Deze massage stimuleert de doorbloeding van de weefsels, voert de afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren. Een ontspanningsmassage wordt toegepast aan de behoefte van uw spieren en zal daardoor telkens anders aanvoelen. Het doel is om uw spieren lekker te laten ontspannen.

Waarom ontspanningsmassage?

In onze huidige leefwereld staan we voortdurend voor kleine of grote keuzes. Vaak is er geen ruimte, of geen tijd om te voelen wat er in onszelf leeft en proberen we te voldoen aan de verwachtingen van onze omgeving. Opnieuw in contact treden met ons lichaamsbeleven kan ons een beter en helderder gevoelsleven geven.

In onze jachtige wereld verliezen we gemakkelijk het contact met ons lichaam. Lijfelijke zaken als massage, knuffelen maar ook dansen en zingen nemen in onze cultuur over het algemeen geen belangrijke plaats in. Het merendeel van onze tijd zijn we met ons hoofd bezig: we werken achter een computer, schrijven, praten en lezen. Wanneer het contact met het lichaam verloren gaat, ontstaat er een scheiding tussen lichaam en geest.

De tastzin (of aanrakingszin) is het vermogen om aanraking of druk waar te nemen. Waarnemen met dit zintuig heet voelen. De tastzin is het vermogen het verschil tussen lichaam en de buitenwereld te ervaren. De tastzin maakt dat we ons verbonden kunnen voelen met de ons omringende wereld. Ook door ons gezichtsvermogen ervaren we de wereld om ons heen. Onze huid is onze begrenzing, het grootste orgaan van ons lichaam. We kunnen onze huid voelen door iets of iemand te aan te raken. Je hebt geluk als je iemand om je heen hebt om mee te knuffelen, stoeien, dansen of zingen. Ook op subtieler niveau kunnen we onze huid waarnemen: de kleding op onze huid, een zachte luchtstroom die langs de huid gaat of een huidstrijking (effleurage) tijdens een massage.

Lichaamsbewustzijn

Massage wordt voor vele doeleinden gebruikt. De basis is het ervaren van het lichaamsbewustzijn. De strijking geeft een belangrijke “feel-good” factor. Hierdoor kan iemand zich overgeven en de stress van zich af laten strijken. Vanaf de kruin tot aan de tenen. Massage versterkt de band tussen lichaam en geest. Het kan mensen weer even helpen te aarden. Het geeft rust, zelfvertrouwen en een geborgen gevoel.

Voor mensen is de aanraking van levensbelang. Als we iemand willen troosten, aaien we hem of haar over de rug of schouder. Als we iemand vertrouwen strelen we vaak even de arm of geven we een schouderklopje. Dit alles geeft een positief gevoel waardoor je weer meer aankan.

“Wanneer je jezelf niet afstraft of veroordeelt, wanneer je je meer ontspant en je geest en je lichaam waardeert, begin je contact te maken met de fundamentele goedheid in jezelf.” – Chögyam Trungpa