Rugmassage-triggerpoint

Sportmassage

Sportmassage verbetert de spierconditie. De massage wordt op de spieren uitgevoerd, waardoor de doorbloeding wordt bevorderd en afvalstoffen die vermoeidheid, pijn en kramp veroorzaken, worden sneller afgevoerd. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van de spieren wat zorgt voor een afname van spierpijn, een sneller herstel en wordt de stofwisseling positief beïnvloed. Hierdoor kan je weer eerder sporten, betere resultaten behalen en/of blessures voorkomen. De kans op blessures zal afnemen naarmate de specifieke spiergroepen meer getraind zijn. Vaak wordt sportmassage zowel voor een wedstrijd of sportprestatie, als tijdens de rustpauze en na afloop toegepast.

Waarom sportmassage?

Bewegen is belangrijk voor het lichaam. Echter, sportieve inspanningen vergen veel van je lichaam. Zowel van de spieren als de pezen en de gewrichten. De spieren moeten aanspannen om kracht te leveren en op het juiste moment weer loslaten. De pezen en de gewrichten worden bij inspanningen veel belast en dit kan eventueel tot problemen lijden. Bij een trainingsschema dat veel vergt en waarbij het doel is snelheid of duurzaamheid van de inspanning te vergroten zal de belasting op het lichaam vergroten.

Niet alleen voor sporters

Sportmassage is niet alleen geschikt voor sporters. Iedereen die graag een massage wil ondergaan waarbij een goede bloedsomloop en het afvoeren van afvalstoffen centraal staan kan hiervan gebruikmaken. Sportmassage wordt ook ingezet om de algehele spierconditie te verbeteren of te behouden. Dus ook als iemand (tijdelijk) niet sport kan sportmassage helpen.

Wat doet een sportmasseur?

  • Afnemen van een anamnese, inspectie en een functieonderzoek van de spieren en gewrichten
  • Masseren (ontspannend bijvoorbeeld na een wedstrijd of juist stimulerend voor een wedstrijd)
  • Tapen en bandageren (als extra ondersteuning of om een bewegingsuitslag af te remmen)Informeren en adviseren
  • Verlenen van zorg bij acuut sportletsel (EHBSO)

De taak van een sportmasseur is voornamelijk preventief. Hij geeft advies aan een sporter en verwijst zo nodig door naar een fysiotherapeut of arts.  Sportmassage wordt toegepast op een gezond lichaam. Bij sommige aandoeningen is sportmassage echter niet of slechts beperkt mogelijk.

Twijfel je of sportmassage in jouw geval mogelijk is? Neem dan gerust contact op om te overleggen.

Opbouw van de massagebehandeling

Aan de hand van de anamnese en de inspectie wordt het behandelplan en het karakter van de massage bepaald. Daarbij wordt het accent gelegd op de spier(-groep) waar men op dat moment het meeste baat bij heeft. Een van de meest belangrijke factoren die de massage beïnvloeden is het tijdstip van de massage ten opzichte van de lichamelijke inspanning.  We kennen:

Sederende Massage

Een sederende massage heeft als doel het afvoeren van afvalstoffen en vocht uit de spieren na een lichamelijke inspanning en kan daarom gezien worden als post-activiteitsmassage.

Stimulerende Massage

De stimulerende massage wordt ook wel de pre-activiteitsmassage genoemd en heeft als doel een zo groot mogelijke doorbloeding in de bij de sport meest gebruikte spieren te verkrijgen.