Trigger-point-massage

Triggerpointmassage

Waarom triggerpointmassage?

De triggerpointmassage is in opkomst. Het is een massagetechniek die erop gericht is om pijn te verlichten. De massage werkt direct. Al na enkele minuten voel je een verlichting van de pijn. Door de triggerpointmassage kan je in drie tot tien dagen van je pijnklachten worden verlost. Het kan zelfs helpen bij langdurige klachten. Triggerpoints zijn kleine spierverkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook pijn in de zenuwbanen en andere lichaamsdelen. Triggerpoints kunnen ontstaan door heel veel oorzaken, zoals overbelasting, stress, alcoholmisbruik en verwondingen.

Oorsprong

De triggerpointmassage is gebaseerd op een jarenlang onderzoek dat in Amerika is uitgevoerd. De Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons hebben hier een medisch standaardwerk over geschreven, waarin zij de triggerpoints beschrijven. Triggerpoints veroorzaken veelvoorkomende klachten, zoals pijn in de nek, schouders en kaak, hoofdpijn, pijn in de (onder)rug, een tennisarm of RSI. De triggerpoints vormen de bron van pijn in de gewrichten, zoals de schouders, heup, pols, knie en enkel. Daarnaast kan een triggerpoint andere klachten veroorzaken. Denk aan duizeligheid, oorpijn, misselijkheid, maagzuur, bijholteontsteking, hartritmestoornissen, gevoelloosheid in handen en voeten en pijn aan de geslachtsdelen. Deze klachten komen vaak weer voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar de bron van een klacht zich in je lichaam bevindt, dan kan je deze triggerpoints heel gemakkelijk uitschakelen door triggerpoint-therapie bij een masseur te volgen en tussen de behandelingen door kan je jezelf masseren. Er zijn namelijk enkele hulpmiddelen waarmee je jezelf van pijn kunt bevrijden. De meest bekende methode is de massage met een tennisbal of stuiterbal. Hierdoor kan je jezelf van problemen en klachten afhelpen zoals vermoeidheid, spierkrampen en stijfheid.

Wanneer triggerpoint massage?

De triggerpoint massage kan heel goed helpen bij mensen die langdurige pijn ervaren. Door deze massage kunnen ze op een snelle en eenvoudige wijze van hun pijnklachten worden verlost. Heel veel soorten pijn in het lichaam worden veroorzaakt door spierknopen. Veel pijn kan dus eenvoudig worden verholpen door deze massage.

Wat mag ik verwachten?

Massage therapeuten kunnen vingertoppen, duimen, handwortels en ellebogen gebruiken tijdens triggerpoint massage. Doordat de triggerpoint pijnlijk kan zijn of afgeleide pijn veroorzaakt kan je worden gevraagd om diep te ademen als de massage therapeut op bepaalde gespannen gebieden werkt.

Na een triggerpoint massage is het verstandig heel veel water te drinken. Doordat opgehoopte afvalstoffen vrijkomen helpt water om deze laten af te vloeien.

Triggerpoint massage kan ook worden geïntegreerd in een sport- of deep-tissuemassage.Vanwege de aard van de techniek is het minder goed toepasbaar bij een ontspanningsmassage.